E-TicaretSeo

Kategori Açıklaması Nedir? Nasıl Yazılır?

Kategori açıklaması; herhangi bir konuda hizmet veren web sitelerinin bölümü ya da reyonu için yazılan açıklama metinleridir. Başka bir deyişle sitenin sadece ilgili konuya dair ayrılmış özet alanıdır.

Kategoriye dair kısaca belirtmek gerekirse;

  • Kategori – Sitenin bölümü (Mağazanın, firmanın reyonu gibi) anlamı taşır.
  • Kategori açıklaması sitenin o bölümündeki hizmetleri veya ürünleri sitenin verdiğini anlatır tarzda yazılmalıdır. Mesela “büyük bir alışveriş merkezinin yemek bölümü” o alışveriş merkezinin yemek kategorisidir.
  • Örneğin; Butik sitesinin Elbise kategorisi ise “Elbiselerimize ait modellerimize ve farklı ürün seçeneklerine buradan erişim sağlayabilir, inceleyebilir ve kolayca sipariş verebilirsiniz.” Tarzında cümleler yazabilirsiniz.
  • Anlatım tarzı firma kendinize ait ve okuyucuya bu bölümde ulaşabileceği imkanlar, fırsatlar, hizmetler, ürünler gibi genel bir yazı olmalıdır.

Kategori Açıklaması Kaç Kelime Olmalıdır?

Kategori açıklamaları Serp raporlarının sonuçlarına dayanarak genellikle 350 kelime ile 700 kelime arasında olması gerekir. Ancak bu durum siteye ve kategorinin hitap ettiği kitleye göre değişir.

Niche bir sektörde daha önce hiç olmayan bir kategori oluşturduysanız doğal olarak rekabet düzeyiniz hiç yoktur. Bu kategoriye kısacık bir açıklama metni yazsanız bile sıralamalarda rakibiniz olmayacağı için olumlu sonuçlar alacaksınızdır. Ancak rekabet düzeyi olan sektörlerde  yapılan analizlerde kelime sayısı ve ilgili kategoriye ait soruların cevaplarını vermek oldukça önemlidir.

Anahtar kelime analizi ve kategoriye dair içerik analizi gibi araştırmalar yaparken kullanabileceğiniz kullanışlı araçlardan biri https://anahtarkelime.net içerik analizi aracıdır.

Kategori Açıklaması Önemi
Kategori Açıklaması Önemi

Açıklama Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kategori açıklaması yazarken önceliğiniz 1.ci şahıs anlatım dili kullanmak olmalıdır. Zira sitenin kendi alanını dışarıdan gelen bir ziyaretçiye anlatıyor olacaksınız. Bu aşamada kendinizi bir mağazanın reyon görevlisi olarak düşünebilirsiniz.

Örneğin; büyük bir oyuncak mağazasının sadece 0-3 Yaş bölümünün başındasınız diyelim. Kategorimiz de oyuncak sitesinin “0-3 Yaş Oyuncakları” kategorisi. Bu durumda mağazaya giren müşteri adayınıza ne anlatırsınız? Bu reyona giriş yapan müşteriniz ne gibi sorular sorabilir? Önceliğiniz bu soruları bulmak ve kısaca cevaplamak olmalı.

Mesela; “Ne tarz oyuncaklar var?” gibi bir soru en olası sorulardan biridir. En sık yapılan hata ise zaten 0-3 yaş reyonuna giren birine “sitemizin bu bölümünde 0-3 yaş oyuncakları mevcuttur” gibi bir cümle ile içerik üretmek oluyor. Kullanıcı zaten nereye geldiğini biliyor, almayı beklediği cevap bu değil. Beklediği cevap, “Peluş oyuncaklar, hafıza kartları, zihin geliştirici puzzle gibi çocuğunuzun yaş grubuna hitap eden dokunsal ve duyusal oyuncaklar mevcuttur.” tarzında bir cevap olacaktır.

Kategori Açıklaması ile Satış Yapmak
Kategori Açıklaması ile Satış Yapmak

Kategori Açıklaması ile Müşteriyi Satışa Nasıl Yönlendirebiliriz?

Öncelikle hedefiniz satışa yönelik klişeler olmamalıdır. Müşteri adayınız zaten kategorinize gelmiş ve açıklamanızı okuyorsa kişi belli bir potansiyele sahiptir. Yine oyuncak ve 0-3 yaş bölümü örneğinden devam edelim. Müşterinize yukarıda bahsettiğimiz gibi ne tarz oyuncaklar olduğunu söylediniz. Hemen akabinde bu oyuncakların nasıl bir değere sahip olduğundan bahsetmelisiniz. Kullanıcılar kendilerine değer katan her konuda alışveriş yapma eğilimi gösterirler.

Mesela “Hafıza kartları, çocuğunuzun kendi kendine oynayabileceği ve algılarının gelişeceği bir kişisel gelişim oyuncağıdır.” Tarzında oyuncağın rengi, boyutu ve teknik özelliklerinden değil katacağı değerden bahsetmelisiniz. Ancak bu şekilde bir dönüşüm elde edebilirsiniz.

Önemli Not: Kategori açıklamalarında kesinlikle fiyat birimleri kullanmayınız. Çünkü ürün fiyatları değişkenlik gösterebilir. Aynı şekilde değişkenlik gösterebilecek ürünleri de kategori açıklamalarında yazmamanız içeriğin evergreen olmasını sağlayacaktır.

İçerik Kraldır

İçeriğin ne kadar önemli ve değerli olduğunu biliyor musunuz?

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. E ticaret sitemi açtığımda lazım olacak ihtiyacım olan bir bilgi. Çok teşekkür ederim.

  2. Ayrıntılı tane tane anlatım için teşekkürler.İhtiyaci olan herkes ve benim gibi meraklı bilmeyi sevenler için güzel içerik.

  3. Sayenizde kategori aciklamasi nedir ve kategori aciklamasiyla nasil musteri kazanilir bir cok sey ogrendim bilgiler icin tskr ederim

  4. Kategori ne anlamı geliyor hiçbir şey bilmiyordum şu yazıyı okuyarak Hepsini öğrenmiş oldum

  5. Web sitemin Google arama motoru üzerinde görünür hale gelmesi için gerekli olan featured snippet özelliği hakkında bilgi sahibi olmak istiyordum. İçerik sayesinde bilgi sahibi oldum. Ayrıca featured snippet çeşitleri ve sitem için nasıl featured snippet yapabileceği ve bu özelliğin seo ya katkısını da öğrenmiş oldum. Benim için oldukça faydalı ve bilgilendirici bir içerik oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu