İçerik Nedir? Nasıl Yazılır?
İnternet dünyasıyla ilgilenen insanların sıklıkla sorduğu sorular arasında içerik nedir sorusu yer alır. Bu nedenle içeriğin ne olduğu, çeşitleri, önemi, kullanıldığı yerler ve kimler tarafından hazırlandıklarına dair tüm soruları cevaplandırmaya çalışacağım.
İçeriğin Tanımı Nedir?
İçerik; herhangi bir düşünce ya da konuda yazılı veya görsel öğelerin kullanımıyla hazırlanıp okuyucuya sunulan ifadelerdir. İçerikler internet üzerinde bilgiye ulaşmak amacıyla yapılan aramalarda insanların karşısına çıkan kavramların tamamıdır. Yazı, resim ve video şeklinde internet ortamında paylaşılırlar.
Ayrıca web sitelerinin türüne bağlı olarak yayınlanan içerikler sitelerin türüne göre isimlendirilirler. Örneğin blog sayfalarında yayımlanan içerikler blog içerikleri olarak adlandırılabilirler.
İçerik kelimesi Türk Dil Kurumu’nda “herhangi bir şeyin içinde yer alan ögelerin bütünüdür” olarak geçer. İçeriğin İngilizce yazımı ise content’tir. Ayrıca muhteva olarak da anılabilir.
Content is king. 1996 “İçerik Kraldır…”Bill Gates
İçeriğin Önemi Nedir?
Web dünyasında içerikler önemli bir yere sahiptir. Web sitesi veya sosyal medya hesabı açan firmaların büyüme sağlayabilmesi için içeriğe önem vermesi gerekir. Çünkü hazırladıkları kaliteli içerikler sayesinde milyonlarca kullanıcıdan oluşan internet ortamında varlık gösterebilirler. Aynı zamanda müşteri potansiyellerini artırabilirler.
İnsanlar her zaman bilgi arayışında oldukları için içeriğe duyulan ihtiyacın tükenmesi mümkün değildir. Her an yeni bir içeriği ihtiyaç duyulabilmektedir. Ürün almak isteyen kişiler ürüne dair bilgi sahibi de olmak istediklerinde ürünü satan kişilerin onu tanıtan içerikleri hazırlaması gerekir. Böylelikle insanlar bilgi sahibi oldukları ürünleri daha kolay alabilirler.
Bunun yanı sıra internette aynı konuda bilgi ve hizmet sağlayan çok sayıda web sitesi vardır. Hazırlanın bir web sitenin rakiplerinden daha çok talep görmesi hazırlanan içeriklerin kalitesiyle mümkün olur. Aradığı bilgiyi bulamayan veya yazım yanlışlarıyla dolu bir içeriği okumak istemeyen kullanıcılar farklı adresleri tercih ederler.
İçeriğin Özellikleri Nelerdir?
İnsanlar tarafından internet kullanımının her alanda kullanılmaya başlamasıyla birlikte web sitelerinin sayısı artmıştır. Bu artışa bağlı olarak kullanıcılar girdikleri her sitede birbirinden farklı içerikle karşılaşır.
Ancak içeriklerin kalitesi ve özgünlüğü gibi sebepler sitelere girenlerin uzun süre sitede kalmasını sağlarken sıradan ve kalitesiz içeriklerin sitede yer alması insanların siteden uzaklaşmasına neden olur. Bu durumla karşılaşılmaması için hazırlanan içeriklerin bazı özelliklere sahip olması gerekir.
İçeriklerde bulunması gereken özellikler şunlardır;
- Hazırlanan içerikte yazım ve imla hataları olmamalıdır.
- Okuyucuya bilgi verme veya yarar sağlama amacı taşımalıdır.
- Okuyucunun dikkatini hemen çekmelidir (8 saniyede).
- Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşarak kurallı bir şekilde hazırlanmalıdır.
- Okuyucuyu yoracak bir anlatımda olmamalı ve öz içeriğe sahip olması için uğraş verilmelidir.
- İçerikler yazılacak konuda uzman olan kişiler tarafından özgün şekilde hazırlanmalıdır.
- İçerikte doğru anahtar kelimeler belirlenmeli ve kullanımı doğru yerde yapılmalıdır.
- Sitelerde yayınlanan içerikleri okunaklı ve anlaşılır olmalıdır.
- Seo uyumlu olarak hazırlanmalıdır.
- İçeriklerin hazırlanması sırasında kaynaklardan yararlanıldıysa kaynaklara yer verilmelidir.
- İçeriğin konusunun güncel olması gereklidir.
- İçeriğin zenginleşmesi adına video, fotoğraf veya backlink gibi öğelerden yararlanılmalıdır.
Bu özelliklere sahip olarak hazırlanan içerikler okuyucunun dikkatini çekeceğinden sitede daha uzun süre kalacak ve eğer ürün satışı varsa alışveriş imkanını değerlendirecektir.
İçerikler Nasıl Yazılır?
Web sitesi, blog sayfası veya sosyal medya hesabı açan kişiler içerik nasıl yazılır sorusunun cevabını merak ederler.
Çünkü içeriklerin yazımı herkesin yapabileceği bir iş gibi görünse de kaliteli olması, konuda uzmanlık gerektirmesi ve hedefe ulaşma amacı gibi gereklilikler sebebiyle herkesin yapabileceği bir iş değildir.
İnsanlara ulaşma oranını yüksek olması ve arama motoru aramalarında çıkabilmesi için içeriklerin kurallara uygun ve kaliteli olması gerekir.
Kaliteli içerik nasıl yazılır? İşte cevapları;
- Doğru pazar analizi yapılarak hedef kitleye uygun içerikler hazırlanmalıdır.
- İçerikler belirli bir sektör için hazırlanıyorsa sektördeki yenilikler ve haberler takip edilerek yeniliklere uygun içerikler yazılır.
- İçeriğin hazırlanması öncesinde anahtar kelime analizi yapılmalı ve hacimlere bağlı olarak kullanıcı çekilebilecek anahtar kelimeler kullanılmalıdır.
- İçerikte verilen bilgiler tutarlı olacak şekilde yazılmalıdır. Paragrafın bir bölümünde reddedilen veya olumsuz anlatılan bir bölüm başka paragrafta tam tersi anlatılmamalıdır.
- İçeriklerin paragraflara ayrılarak yazılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü uzun paragraflar okuyucuyu sıkar ve okumayı yarım bırakmasına neden olur. Yazının paragraflara ayrılması onlara daha kolay okuma avantajı sağlar.
- İçerik yazarlığı yapan kişiler alanında uzman oldukları konularda içerikler hazırlamalıdır. Bu sayede uzman olunmayan konuda okuyucuya yanlış bilgi vermenin önüne geçilir.
- İçerikler sadece yazıyla sıkıcı hale getirmekten kaçınılarak hazırlanmalıdır. Resim, link veya video kullanarak içeriğe gösterilen ilginin düşmemesi sağlanabilir.
Bunların dışında içerikler hazırlanırken özgün olmalarına özen gösterilmelidir. Başka sayfadan kopyalanan içerikler okuyucuya kazanç sağlamayacağından siteye girme oranları için fayda sağlamaz.
İçeriğin Türleri Nelerdir?
İnternet ortamında çok sayıda web sayfasının bulunması ve bu sayfaların farklı amaçlar için açılmış olması bu sitelerde yayınlanan içeriklerin farklı türlere ayrılmasına neden olmuştur. Bu türler sayesinde web sitesinin türüne uygun olarak içerik türü belirlenir ve yazılmaya başlar. Web sitelerinde hazırlanan içeriğin türleri şunlardır;
Ürün açıklaması:
Ürün satışı yapılan sayfalarda ürüne özel hazırlanan sayfa için hazırlanan içeriklerdir. Bu içerikler sayesinde ürünü almak isteyen kişiler bilgi alabilirler. Ürünün özellikleri, nasıl kullanılacağı ve üretim malzemeleri gibi detaylar bulunur. Yaygın olarak e-ticaret sitelerinde kullanılırlar.
Tanıtım yazıları:
İnternet sitesinin, markanın ve ürünlerin tanıtımı için kullanılan yazılardır. Bu yazılar içerisine backlink eklenebilir. Bu sayede eklenen link sayesinde farklı sitelerde de tanıtıma rastlanabilir. Aynı zamanda bu linkler arama motorlarında yükselişi sağlar.
Basın bülteni:
Basın bültenleri kısa sürede geniş kitleye ulaşım için tercih edilen içeriklerdir. Bu içerikler haber özelliği taşıyan durumların insanlara bildirilmesini sağlar. Bu bildirme işlemi için gazete, dergi, web sitesi ve televizyon gibi iletişim kanallarından yararlanılır. Genellikle firma sahipleri tarafından tercih edilir.
Blog içerikleri:
Blog içerikleri günümüzde yaygın olarak kullanılan blog sayfaları için hazırlanan içeriklerdir. Bu içeriklerin en önemli özelliği dikkat çekici bir başlığa sahip olması ve okuyucuyu etki altına alacak konulara değinmesidir. Organik ziyaretçi için sıklıkla tercih edilen içeriklerdir.
Reklam yazıları:
Üretilen ve satışı yapılan ürünün pazarlanması için hazırlanan yazılar reklam yazısı olarak anılır. Bu yazılarda doğru anahtar kelime kullanımı yapılarak arama sonuçlarında üst sıraya yerleşmek ve ürünün tanıtımını daha çok kişiye ulaştırma isteği dikkate alınır. Bu yazıların ürünün hedef kitlesine uygun olarak hazırlanması önemlidir.
Eğitici içerikler:
Öğrencilerin veya yetişkinlerin bilgi alabilmeleri için hazırlanan içerikler eğitici içeriklerdir. Bu içerikler öğrencilerin sınavlar için aradığı konulara cevap niteliğindedir ve fayda sağlanması için eğitim konusunda uzman olan kişiler tarafından hazırlanması gerekir.
Görsel içerikler:
Görsel içerikler metin halinde paylaşılan içeriklerin destekleyicisidir. İnsanlara hazırlanan içeriğin görsel olarak gösterilmesi sayesinde web sitesinin hazırlanma amacına ulaşılabilir. Bu içeriklerin yarar sağlaması ve arama motoru aramalarında çıkması için doğru anahtar kelimelerden yararlanarak girilmesi gerekir.
Röportaj:
Web sitesinde tanıtımı yapılan bir ürünün kalitesinin ve güvenilirliğinin anlaşılması için görsel içerikler ve ses kayıtlarıyla desteklenmesidir. Yapılan röportajları okuyan kişiler ürün hakkında olumlu düşünce elde edebilirler.
Video içerikler:
Video içerikleri reklam ve ürün tanıtımı gibi amaçlarla kullanılırlar. Ayrıca kişilerin kendilerini tanıtmak için kullanmaları da mümkündür. Video içeriklerinde hedef kitleye uygun hazırlanan anahtar kelimelerle insanlara ulaşmak daha kolay olabilir.
Değerlendirme yazıları:
Değerlendirme yazıları bir ürün veya hizmet için hazırlanan yazılardır. Ürünü kullanan veya hizmet alan kişiler tarafsız gözle deneyimlerini paylaşarak ürünü ya da hizmeti alma ihtimali olan kişilere bilgi verirler.
Haber metinleri:
Haber niteliği taşıyan olaylara yer verilen içeriklerdir. Dikkat çekici bir başlık ve tarafsız paylaşım sayesinde insanların haber alması sağlanabilir. Haber metinleri farklı türlere ayrılmıştır.
Vaka analizi:
Vaka analizi içerikleri hayata geçirilen bir proje hakkında tüm detayların anlatımına yer verilen içeriklerdir. Projenin başarılı olma nedenleri ile başarısızlık nedenleri okuyucularla paylaşılır. Genellikle dijital pazarlama alanında tercih edilir.
Bu türlere ayrılan içeriklerin kazanım sağlaması için merak uyandırıcı, kaliteli ve türe bağlı olarak bilgi verici olmaları gerekir. Ayrıca ilgi görmesi için özgün olarak hazırlanmaları da önemlidir.
İçeriğin Kullanıldığı Yerler Nerelerdir?
Dijital dünyada gün içerisinde binlerce içeriğin üretimi yapılır. Bu içerikler web sayfalarında yayınlanarak okuyucuya ulaştırılır. Arama motorlarında iyi sıralama elde etmek ve daha çok insana ulaşmak amacıyla yeni içerikler yayınlanır.
İçeriklerin kullanıldığı yerler arasında şunlar bulunur;
- Kurumsal web siteleri
- Haber siteleri
- Forum sayfaları
- Kişisel bloglar
- Blog sayfaları
- Sözlükler
- E-ticaret siteleri
- Sosyal medya
Bu sayfalardaki içerikler firma itibarini korumak, takipçilere bilgi vermek, kullanıcıların ilgisi çekmek ve kazanç sağlamak gibi amaçlarla üretilir. Bu kullanım yerleri dışında internet ortamında farklı amaçlarla açılmış olan sitelerin tamamında içeriklerden yararlanılır.
İçeriklerde Seo Önemli Midir?
İnternet siteleri için hazırlanan içeriklerin seo uyumlu olması önemlidir. Bu sayede Google gibi arama motoru aramalarında içerikler kullanıcıların karşısına çıkarak web sitelerine girmelerini sağlar.
Bu nedenle Seo çalışmaları yapılarken sitelerde özgün içeriklere yer verilmesi dikkate alınır. Özgün ve kaliteli içerikler arama motorları için daha iyi ve avantajlı olduğu için özgünlük firmalara ve sitelere kazanç sağlar. Ayrıca içeriklerde özgünlük yanı sıra doğru anahtar kelime kullanımı da Seo konusunda başarılı olunmasına yardımcı olur.
İçeriklerde Konu Önemli Midir?
İçeriklerde konu son derece önemlidir. Çünkü blog sayfasında, e-ticaret sayfasında veya haber sayfasında içeriklerin yayınlanması için konunun belirli olması gereklidir. Sitenin ihtiyacına uygun konularda yazılan içerikler kullanıcıların siteye girişini ve kalışını sağlar.
Site başlığıyla veya türüyle alakalı olmayan içerikler kullanıcıların dikkatini çekmez. Dikkatlerini çekse bile alakasız bir konunun bulunması sebebiyle siteden birkaç saniye içerisinde çıkış yapar. Ayrıca konunun içerikle alakasız olması Google tarafından düşük puan alınmasına ve aramalarda alt sıralarda yer almaya neden olur.
İçeriklerin Hazırlanması Öncesi Analiz Yapmak Gerekli Midir?
Belirli bir konuda içeriğe ihtiyaç duyuluyorsa içeriğin hazırlanması öncesinde iyi bir analiz yapmak gerekir. Bu analiz sayesinde insanların hangi konulara ilgi duydukları, arayışlarının neler olduğu, kimlere hitap edildiği ve kullanıcıların yoğun olarak hangi cihazları içeriklere ulaşım için kullandığı öğrenilir.
Böylelikle kullanıcıya hitap eden konularda ve özelliklerde içerikler üretilerek internet siteleri üzerinden paylaşılır. Belirlenen hedef kitlenin dikkatini çekecek paylaşımlar yapılır. Böylelikle büyüme ve satış artırma gibi hedeflerde başarıya ulaşılabilir.
İçerik Yazarı Kime Denir?
İnternet siteleri ya da blog sayfaları için içerikler üreten ve ürettiği içerikleri düzenlemekle görevli olan kişilere içerik yazarı adı verilir. Bu isimle anılan kişiler hazırladıkları içerikleri kendileri web sitelerine yükleyebilecekleri gibi aldıkları iş sebebiyle web site yöneticisine sunarak sitede paylaşılmasını sağlayabilirler.
İçerik Editörü Kimdir?
Belirli bir konuda hazırlanan içeriklerin son kontrollerini yapan ve web sitelerinde yayınlamaya hazır hale getiren kişiler ise içerik editörü olarak anılır. İçeriklerde yazar veya editör kavramı genellikle aynı anlamda kullanıldığından editör olarak anılan kişilerin de kaliteli içerikleri hazırlaması mümkündür.
İçerikleri Hazırlayabilmek İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?
İçerik yazarlığı ya da editörlüğü içeriklere duyulan ihtiyacın her geçen gün artış göstermesi sebebiyle bir meslek dalı haline gelmiştir. Bu mesleği yapan kişilerin işi sanıldığı gibi sadece yazmakla sınırlı değildir. Bu meslekte başarılı olmak ve iyi kazanç sağlamak için kişilerin sahip olması gereken özellikler vardır.
Bu özellikler arasında şunlar vardır;
- Özgün ve kaliteli içerikleri üretebilecek donanıma sahip olmalıdır.
- Gözlem yeteneği gelişmiş olmalıdır.
- Okumayı sevmeli ve okuduklarını özgün hale getirebilmelidir.
- Empati yeteneği gelişmiş olmalı ve yeteneği sayesinde site okuyucularının isteklerini görebilmelidir.
- Yazım kuralları konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
- Hazırladığı içeriklerin firma veya markaya uygun olmasını sağlayabilmelidir.
- Seo kurallarına uygun içerikleri hazırlayabilmelidir.
- Yeniliklere açık olmalı ve yeniliklerden beslenerek içerikler hazırlayabilmelidir.
Bu özelliklere sahip olan kişiler web siteleri için içeriğe ihtiyaç duyan kişi ve firmalar adına çalışabilirler. Çalıştıkları mecradaki görevleri arasında ise içerikler için fikir bulunması, araştırma yapılması, uygun dilde içeriklerin hazırlanması ve içeriklerde görsellerden yararlanma vardır.
İçeriklerin Üretilmesini Sağlayan Yazarlar Ve Editörler Nerelerde Çalışırlar?
İçeriklerin yazılması ve yayına hazırlanması için çalışan yazarlar ve editörler internet dünyasında varlık sürdürürler. Genellikle blog sayfalarında, haber sayfalarında, e-ticaret sitelerinde, gazete sayfalarında içeriklerin hazırlanmasını sağlamak adına çalışabilirler.
Ayrıca makale yazımı üzerine hizmet veren firmalar adına hizmet verebilirler. Bu işe ilk başladıklarında yüksek ücret almamaları mümkündür ancak kendi yazım stillerini oluşturmaları ve kaliteli içerikler oluşturmaları sayesinde beğenilerek yüksek ücret almaya başlayabilirler. Makale, bülten, haber, röportaj, reklam metni ve diğer içerikler üzerine yazım yapabilirler.
Editörlük Ve Yazarlık Yapmak İsteyenlerin Alabilecekleri Eğitim Var Mıdır?
İnternet ortamında içeriklerin üretimini yapmak isteyen kişiler editörlük ve yazarlık için alabilecekleri eğitim var mıdır? Bu meslek dalı için henüz üniversite bünyesinde açılan bir fakülte ya da bölüm yoktur.
Ancak bu mesleği yapmak isteyenler için online birebir eğitimler veriyorum. Alınan bu eğitimle temel Seo kavramları, site içi ve dışı seo olmak üzere başlangıç seviyesinde bir Seo eğitimi almış oluyorsunuz. Ayrıca hızlı yazım teknikleri ve doğru analiz yöntemleri ile teknik anlamda tam donanımlı bir içerik yazarı olmanız mümkün.
Web site içeriğinin nasıl hazırlanacağı, okunabilir içerik, editörlerin yapmaları gerekenler ve birçok farklı konuda fikir ve teknik bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca içeriği satabileceğiniz alanlar ve nasıl kazanç elde edebileceğiniz konusunda da tam destek sağlanır.
İçeriklerin Yazımı İçin Editörlük ve Yazarlık Yapanların Kazanacağı Ücretler
Dijital dünyada web site içerikleri için editör ya da yazar olarak çalışma isteyen kişiler mesleği yapmaları durumunda kazanç sağlayıp sağlayamayacaklarını merak edilir. Bu kişilerin kazancı çalıştıkları firma veya aldıkları işe bağlı olarak değişir. Site adına çalışan editörler site gelirine göre maaş alabilirler.
Ancak içerik konusunu hizmet olarak bireysel sağlayan kişiler kendi müşteri portföyüne ve kendi içerik fiyatını belirleme gücüne sahip olabilir. Ayrıca yazdıkları içeriklerin kalitesi ve teknik anlamda donanımlı bir içerik olması bu kazancı katlayacaktır. Bu alanda çalışanların kazançları tecrübeli olmalarına ve bilgi birikimlerine, ayırdıkları zamana bağlı olarak 1000-4000 TL aralığında değişmektedir.
İçeriklerde Özgünleştirme Nedir?
İçeriklerde özgünleştirme verilen bir içeriğin farklı kelime ve anlatım biçimleriyle aynı anlamı taşıyarak özgün hale getirilmesidir. Bu sayede örnek alınan metin içerik yazarlığı yapan kişiler tarafından özgün hale getirildiği için kopya veya spam olarak kabul edilmez. Bu sayede web sitelerinde sorunsuz yayınlayabilirler.
Kategori aciklamasinin 350 kelime ile 700 kelime arasında olması gerektigini kelime sayisnin onemini bilmiyordum bilmedigim bircok bilgiyi ogrendim tesekkurler
Faydalı bir paylaşım, teşekkürler
Güzel bilgi olmuş teşekkürler
Özgün ve kaliteli içerik her zaman kazandırır. Bilgiler için teşekkürler.
Özgün bir içerik olmuş :) Teşekkürler
Özgün bir içerik olmuş.